Vīni un stāsti - vīnu degustācija VIA VINO

Lielisks ievads katrā VIA VINO degustācijas vakarā - glāze vēsa dzirkstošā vīna - šoreiz:
PROSECCO EXTRA DRY DOC TREVISO 11% no MASSOTINA, Treviso
Šķiet, viens no pieprasītākajiem dzirkstošajiem vīniem gan Via Vino pircēju, gan vispār vīna baudītāju vidū - un kādēļ gan nē!?
Demokrātiskā cena, “saprotamais” sausuma līmenis (extra dry versija noteikti pievilcīgāka šķiet ikvienam, kas vēl ir ceļā uz savu Brut ;)), rotaļīgi, bet noturīgi burbulīši, kā varā ir pārvērst svētkos jebkuru brīdi…
Jau sanākušie degustācijas viesi bauda kārdinošās bumbieru un persiku (manā uztverē - to miziņu un sēkliņu un kauliņu nedaudz rūgtenās) notis, izsmaržo saldenās garšaugu (salvija, timiāns) un balto ziedu nianses, priecājās par burbulīšu virtenēm glāzē un atkalredzēšanos, klausās un stāsta par pieredzēto, sasveicinās ar pienācējiem un labprāt ļauj papildināt glāzi ar vēl malku svētku - tā patiesi ir Masottina dzirkstošo vīnu neiztrūkstoša vērtība - esmu baudījusi arī rozā, brut un citas šī nama vīnu variācijas - vienmēr garantēti svētki garšas kārpiņām!

Nākamais VIA VINO degustācijas vakara vīns mūs “aizvizina” uz augusta nogales saules pielieto Venēciju laikā, kad tās Lido salā norisinās Venēcijas filmu festivāls.
Skatītāju pūļi kāri meklē un to skatieni tver kinozvaigžņu parādīšanos… īpaši jau pagājušā gadsimta vidū, kad, zibspuldžu un pielūdzēju ielenkumā Venēcijas Marko Polo laukuma leģendārajā kafejnīcā Florian pie galdiņiem sēdēja Sinatra, Fellinī, Lolobridžida… un veldzējās ar glāzi aromātiska Veneto reģiona Soave baltvīna - vai kāds brīnums, ka pieprasījums pēc šī dzēriena kļuva tik liels, ka rezultātā pazeminājās tā kvalitāte?!
Bet nu jau šis laiks ir garām un Soave līmenis ir nesalīdzināmi uzlabots - Domini Veneti piedāvā vīnu, kas ir pat nopietns konkurents dižciltīgiem Chablis eksemplāriem
DOMINI VENETI SOAVE CLASSICO DOC 2022 12,5% no CANTINA VALPOLICELLA NEGRAR, Veneto
- 80% Garganega, 15% Trebbiano Di Soave un 5% Chardonnay aromāts valdzina ar izsmalcinātu ziedu buķeti, silda kā nedaudz rūgtens karamelizētu augļu deserts, un pēcgaršā ilgi lutina ar krēmīgām niansēm - noteikti būs lielisks partneris risotto ar sparģeļiem pavasara pusdienās saules pielietā terasē, bet pilnīgi pietiks arī ar olīveļļas lāsi uz atsperīga bagetes rieciena
Kāds patīkams pārsteigums - siltā augusta pēcpusdiena lēnām ieslīd tumšā vakarā - mūsu glāzēs kā daudzšķautņains rubīns uzmirdz vēl kāds Domini Veneti meistardarbs -
DOMINI VENETI VALPOLICELLA CLASSICO DOC 2021 13,5% no CANTINA VALPOLICELLA NEGRAR, Veneto
Reģionā dominējošās Corvina 60%, Corvinone 15% kopā ar Rondinella un vēl dažām vīnogām prasmīgo vīndaru rokās izveidojušas elegantu, pilnmiesīgu sarkanvīnu, kas aicina raudzīties tā gleznainajos lāšu rakstos uz glāzes sieniņām, ieelpot gatavo ķiršu un plūmju aromātu un izgaršot negaidīti svaigo, augļaino garšas buķeti, kas pēcgaršā atklāj piparu un nedaudz tumšu ziedu notis, izklājot muti ar maigi savelkošiem, apetīti rosinošiem tanīniem (paldies Via Vino saimniekiem - degustācijās vienmēr uz galda netrūkst arī chiabatta maizes šķēlītes;)j
Kamēr ar galdabiedriem apspriežam, kādas burvīgas maltītes piestāvētu nogaršotajam Valpolicella Clasico (pikanta antipasti izlase - vītināts šķiņķis, asas desiņas, gaļīgas olīvas un kāzas siers…) , glāzēs ielīst nākamais vīns, gatavs sasildīt mūs vēl vairāk, jo nu jau mēs “pārceļamies” uz Andu piekājē esošo Mendosu, lai nobaudītu divus tās vīndarītavas Altos Las Hermigas patiešām ievērības cienīgus sarkanvīnus:
COLONIA LAS LIEBRES BONARDA 2020 13,5% no ALTOS LAS HERMIGAS, Mendoza
Sportiskais garausis - zaķis uz vīna pudeles etiķetes ir atsevišķa stāsta vērts - bioloģiskās vīnsaimniecības vīna laukos tie mēģina izkonkurēt teritoriju ;)
Bet Bonarda vīnogas, kas ilgstoši bijušas tikai kā “piešprice” Argentīnai raksturīgajam Malbec, šajā vīnā ir pierādījušas sevi kā lielisku solistu - nogatavojušās milzīgās betona tvertnēs, tās veido smalku un svaigu sarkano augļu buķeti, kas iesākumā maigi lutina nāsis, tad mutē uzliesmo ar vispirms vēl negaidītāku augļainumu, pamazām kļūstot maigāks un sulīgāks…, jo ir jau pierādījis sevi un ieņēmis vietu Jūsu (un manā) vīna plauktā un glāzēs, kuras tukšojot uzzināt arī interesanto faktu - šo vīnogu DNS tests atklājis, ka tā ir Francijas Douce Noir vīnogas variācija
Hmmm, neliela ciniska piebilde - tas zaķis, kas spriņģo starp Altos Las Hermigas vīnogulājiem, būtu lieliska maltīte pie glāzes Bonarda vīna…

ALTOS LAS HERMIGAS MALBEC “TERROIR” LUJAN DE CUYO 2019 13,5% no ALTOS LAS HERMIGAS, Mendoza
Ir vīni, kuri kļūst par favorītiem vēl pirms nobaudīšanas, vismaz man noteikti - esmu no tām, kuras, izvēloties vīna veikalā nepazīstamu vīnu, vispirms pievērš uzmanību tā etiķetei… un intuīcija nepieviļ - lai arī šis 100% Malbec vīnogu vīns “pārkāpj” ierastās tradīcijas un netiek nogatavināts ozolkoka mucās- , karstā saule un okeānu brīzes nodrošina samtainu un izteiksmīgu aromātu un bagātīgu garšaugu buķeti.
Tiem, kas iecienījuši ozolkokā nogatavinātā Malbec tabakas, kafijas un vaniļas nianses, tomēr nenāksies vilties - žāvēto augļu un zemes notis lieliski tās aizstāj un sniedz jaunu piedzīvojumu. vīna garšas pasaulē
Un nu mēģiniet atcerēties to brīnišķīgo sajūtu, kad ballītē starp (interesantiem un aizraujošiem) jauniepazītiem viesiem, pēkšņi pamanāt pazīstamu, Jums īpaši tuvu draugu - tā jutos es, kad mums nobaudīt piedāvā Ziemeļitālijas Veneto reģiona
DOMINI VENETI APPASSIMENTO ROSSO 2022 14% DOMINI VENETI no CANTINA VALPOLICELLA NEGRAR, Veneto
Šis vīns, ko iepazinu, pateicoties Via Vino, jau kādu laiku ir viens no maniem favorītiem un esmu par to arī rakstījusi (apraksta beigās pievienošu “linku”), bet šoreiz, kamēr atkal baudkāri gremdējos tā bagātīgajā aromāta un garšas telpā, noklausos vēl dažus stāstus - vai zinājāt, ka Appassimento metode iesākumā bija vīnogu ķekaru aizlaušana vīnogulājos, lai tā panāktu to, ka vīnogas pārtrauktu nogatavoties, bet sāktu kaltēties un koncentrēt tajās esošo saldumu un aromātu (un tikai vēlāk šai metodei izmanto jau novākto ķekaru atdusēšanos salmos pirms izspiešanas)?
Un šī vīna etiķete radīta, iedvesmojoties no leģendārā Marko Polo ceļojumiem un jaunattklātajām vietām - atbilstoši grezna etiķete krāšņam vīnam no 50% Corvina, 30% Rondinella, un pa 10% Cabernet Sauvignon un Corvione vīnogām, kas pirms došanās mucās sildījušās karstajos Itālijas saules staros
Degustācijas beigām Via Vino sagatavojis kādu īpašu “ķirsīti”

BODEGAS TARON RESERVA 2015 13,5% no BODEGAS TARON, Rioja
Lieliska izvēle vakara noslēgumam - šī “spāņa” Tempranillo vīnogas novāktas no 70 gadus veciem vīnogulājiem un lieliski veic savu uzdevumu - tumšo augļu un vaniļas notīs manas garšas kārpiņas uztausta svaigas diļļu nianses - vīns brīnišķīgi papildinās vasaras piknika grillējumus - gaļu, zivis un, vēl jo vairāk, baklažānus, cukini, sēņu cepurītes - īsts sabiedrotais vakariņām un arī vakara turpinājumam ar kādu draugu, sarunām un cigāra (vai ko nu mūsdienās izvēlamies aizkūpināt) dūmu
Paldies VIA VINO - tas atkal bija kas īpašs un mēs jau gaidām nākamās degustācijas, pagaidām baudām iegādātos vīnus un kavējamies atmiņās par šo un iepriekšējiem kopā pavadītajiem vakariem:
Un te arī mans favorīts ar Marko Polo leģendas iedvesmoto ilustrāciju uz etīķete
https://laitev.mozellosite.com/params/post/4333037/apassimento---krasu-smarzu-un-garsas-pasaka
Ja iedvesmoja kāds no šiem vīniem un, pat, ja nē - dodieties uz Brīvības ielu 161 - viesmīlīgie un zinošie vīna veikal VIA VINO saimnieki noteikti atradīs laiku un vīnu Jums
https://www.facebook.com/viavino.lv