MELNS AR ZELTU #15 - atzīšanās mīlestībā Negroamaro
Februāra vidū Latvijā ziema tomēr izlemj neatstāt savas pozīcijas un pārklāj apkārtni baltām sniega segām, salti sprēgājot naktīs un dūmakaini kūpot rītos…
;) Un tumšajos vakaros tā sveču izgaismota viz violeti melnos sarkanvīna toņos kristāldzidrajās glāzēs

Ziemas, īpaši vēsajiem, sniegotiem vakarim, šķiet īpaši piestāv Dienviditālijas biezie, tumīgi saldie sarkanvīni, šoziem (un,, “pārlapojot” fotoalbumu, arī šovasar) manā glāzē biežākais viesis ir sarkanvīns, kas vīndarītavās uzburts no Neegroamaro vīnogām - šī “melnā rūgtā” (jo tieši tāds ir šo vīnogu nosaukuma tulkojums no daiļskanīgās itāļu valodas) patiesi komplimentē pēc vasaras salduma izslāpušās garšas kārpiņas un maigi ieskauj un sasilda visas maņas, ļaujot tām atpūsties un baudīt istabas siltumu un gleznaino ainavu aiz loga
Sarkanvīns, kas darīts no Negroamaro vīnogām, ielīst glāzēs līdzīgi sašķidrinātam granātam, liegi pārklājot to stiklu viskozām lāšu mežģīnēm (ak, pat, ja darināts bez Appasimento metodes, tas lielākoties, satur vismaz 14% alkohola (lasi, saules karameles ;)), līdzko to sakustinām pirkstos

Un gaisā uzvirmo kārdinoši rūgti saldens aromāts - saulē sakarsuši ķiršu rubīniem piebiruši zari dārzā, kur uzklāts kafijas galds - porcelāna tasītēs kūp espresso un pelnutraukā tvan piemirsts cigārs, tumšās šokolādes kūkas glazūra saldeni noglāsta lūpu kaktiņus
Turpat arī žāvētu plūmju bagātīgā garša, nedaudz apvītuši pļavu ziedi un garšaugi, saulē sakarsusi āda un oļi…
Satveriet pirkstos ar Negroamaro pildītās glāzes kājiņu, savirpiniet to, lai rubīnsarkanais samts noklāj tās sieniņas, ieelpojiet vēlreiz… sajutāt(?) - tā ir vasara -

Protams, manā aprakstu telpā ir vēl vairāk par Itālijas (un ne tikai) melno zeltu
http://www.laitev.lv/blogs/params/post/4714221/melns-ar-zeltu-14-melna-perle-no-salento
http://www.laitev.lv/blogs/params/post/4655124/
Un vēl daudz, lai palīdzētu sagaidīt vasaru un / vai braucienu uz Itāliju ;)