Visīstākie svētki ikdienā - dzirkstošie vīni (un glāzes dzirkstošo vīnu baudīšanai)

tā ziemas izskaņā kāda no manām draudzenēm iegādājās senu kristāla glāžu komplektu un mums noteikti tas bija jāatzīmē ar malku visburvīgākā dzirkstošākā vīna no Šampaņas nu jā, te nu mans snobisms noplok - šampanietis patiesi ir visdižciltīgākais, visssmalkākais no dzirkstošākajiem vīniem - tā burbulīši filigrāni virknējas glāzē, tā aromāti un garša hēdoniski izdaiļo visagrākos rītus (o, dažreiz pat darbdienās) un noslēdz visdarbīgākos vakarus (esmu izmēģinājusi komandējumos Parīzē un, lai cik tas iedomīgi izklausās, noteikti iesaku)…
Bet - ir taču vēl virkne dzirkstošo vīnu (un glāžu) - iepazīstamies:

Prosecco ar pārgalvīgu šļakstu “ienirst” glāzēs līdzīgi kā nosauļots sportiska jaunieša augums baseinā - sievietes izbauda tādu kārdinājumu, vīrieši - vēro, miermīlīgi akceptējot un “ķer momentu”, lai izmantotu to savā labā ;)
Visbiežāk prosecco malks skan melodiski kā “lipīgs” itāļu pops, izsmalcinātākajos eksemplāros “dzirdam” debešķigos itāļu tenorus… Pavarotti, Bocelli
Un prosecco patiesi “strādā” vienmēr - rotaļīgie burbuļi ir brīnišķīgs sabiedrotais vēlās, nesteidzīgās brokastīs, lielisks veids atzīmēt kādu noslēgtu darījumu, draudzīgs partneris kokteiļos (bet ne man - es visiem dzirkstošiem vīniem dodu priekšroku solo) un absolūti izcils dzēriens, lai restartētu pagurušu vakaru, ballīti -noooooteikti turiet savā ledusskapī kādu pudeli šī dzirkstošā vīna un pārbaudiet šo apgalvojumu!

Cava - nu nezinu, varbūt nosaukuma dēļ, bet šim spāņu (vai, drīzāk, kataloniešu) dzirkstošajam vīnam manā uztverē ir vissievišķīgākā enerģija un varbūt tieši tādēļ tā daudzšķautņainās garšas nianses ar bezgalīgi dāsno, ilgstoši bagātīgo burbuļu virteņu klāstu (un, ko tur liegties - lielākoties, ļoti demokrātisko cenu) ir mans dzirkstošo vīnu favorīts - lieliska izvēle bāros (ak, jūs jau noteikti zināt to “second cheapest” metodi ;)), brīnišķīgs sabiedrotais garās brīvdienās ar draugiem un absolūti neaizstājams darbdienu vakaros, kad dažreiz viena pudele tukšojas trīs un vairāk dienās… neticami, bet arī tā gadās un Cavas burbulīšu krelles iepriecina katrā no tiem (izņēmums ir rozā variācijas - tos noteikti iesaku atkorķēt tikai tad, ja esat izlēmuši (un kādēļ gan nē!?) izbaudīt pudeli vienā vakarā!
Crémant un Franciacorta - snobiskākie dižciltīgā šampanieša franču un itāļu “radinieki” - ak, te varbūt nāksies pārmaksāt un dažbrīd padomāt - varbūt ir vērts pielikt dažus (vai desmit) eiro un tomēr iegādāties Champagne, bet šie noteikti ir burbuļi, kurus baudot un izzinot jūs neapšaubāmi izskolosiet savus receptorus un paaugstināsiet savu zināšanu līmeni, lai izceltos savās un citu dzirkstošo vīnu cienītāju acīs (mutēs)
Nu… un tātad par glāzēm - tik daudzreiz klausījusies vīnziņu ieteikumos un slavinājumos, un pat mēģinājusi arī visizcilākos dzirkstošā vīna eksemplārus baudīt no platām, apjomīgām glāzēm, vēl joprojām spītīgi domāju - man burbuļi visspilgtāk atklāj sevi tieši garenajās flautās un, visizcilāk, filigrānajās ar šampanieša namu logo dekorētajās glāzēs…
šajās G.MUMM glāzēs - varbūt tādēļ, ka tieši šī šampanieša garša visspilgtāk iespiedusies manā atmiņā, kad to baudīju vecajā Moncas trasē pēc F1 sacīkstēm - siltu un no pudeles.
http://www.laitev.lv/blogs/params/post/4786116/dueti-kas-izcel-solistus
Starp citu, tāds pats dizains, kas ļauj lieliski izbaudīt ir arī citu šampaniešu namu glāzēm, piemēram, Drappier (mana ikdienas dzirkstošo vīnu glāze)
Lielisko Riedel glāžu kolekcijā fantastiska dizaina flautās brīnišķīgā kompānijā baudīts ne viens vien šampanietis
Manā kolekcijā ir vēl kāds šedevrs no Venēcijas Murano salas - arī piedzīvojums sajūtām:
http://www.laitev.lv/params/post/4671953/anonimie-roza-burbuli
Un te - vēl kāda brīnišķīga glāze un vēl kāds nobaudīts šampanietis
Lai dzirkstī!