Kafija…

“Saimonu pamodināja saule, kas slīpiem stariem iespīdēja pa guļamistabas logu. Gultas veļa vēl glabāja Nikolas auguma siltumu, un viņš dzirdēja kafijas automāta sīkšanu, kas nāca no virtuves (…)
Kafijas smarža izvilka Saimonu ārā no gultas, un, vannasistabā uzrāvis frotē halātu, viņš devās lejā pa kāpnēm. Nikola gaidīja, kad piepildīsies kafijas krūze. Viņa bija uzvilkusi Saimona kreklu un ar roku mēģināja novilkt tā mālu uz leju, lai piesegtu kailos augšstilbus (…)
Viņa pagrieza galvu un pār plecu uzsmaidīja viņam (..)
Ielējusi krūzītēs kafiju, viņa tās nolika uz galda, iegrūda Saimonu krēslā un iesēdās tam klēpī.”
Pīters Meils “Viesnīca “Pastis””

Tā ir burvīga sajūta - pamosties, jo sajūti mīļļotā elpas pieskārienu lūpām un skropstām, sadzirdi putnu dziesmas un klusinātu ielas troksni aiz loga, caur puspievērtiem plakstiem ieraugi saulstaru strēli caur aizkariem un sasmaržo tikko izplaukušo ziedu vai svaigas rīta vēsmas aromātu…. un visam pāri - galveno rīta aromātu - kafiju!
Beidzot tas ir klāt… vai vismaz tuvojas - pavasara siltums un gaisma!!!
Laiks, kad pamostoties saproti , ka ir rīts, jo - ir gaišs un lielākoties man šķiet - gaisma ir svarīgākais, lai rīts būtu izdevies, bet šo sajūtu līdzīgās daļās gaisma dala ar vienu no brīnišķīgākajiem aromātiem un lieliskāko garšu pasaulē, kas jo īpaši piestāv rītam - samtainās biezās putas maigi pieskaras lūpām un mutē ieplūst karsts, bagātīgs uzmundrinājuma malks, bet vispirms bija aromāts - saulē sakarsuši lazdu rieksti, izkausēta šokolāde, maiga vaniļa un nedaudz reibinošās dārza ogas, un noslēgumā - tabaka… arī tiem, kas bauda kafiju bez tai it kā tik piestāvošas smēķēšanas…
Mani draugi,kas mīl kafiju tikpat ļoti, kā es (hmmmm, īstenībā man nemaz nav draugu, kas nemīl kafiju…) , apdāvina mani arī ar šo gardumu un dažreiz arī ar pievienotu “kārumu” - nesenajā vārda dienā dāvanā saņēmu ne tikai bagātīgu kafijas kapsulu izlasi maniem rītiem, bet arī brīnišķīgu trauku, kuros tās glabāt un… vēl arī kādu mulsinošu sarkanvīnu, kura aromāts bagātināts ar - sagatavojietes - pievienotu kafijas niansi…

19 CRIMES DEPORTED COFFEE RED 13%
Protams, man un lielākai daļai kafijas un arī sarkanvīna cienītājiem, tas ir izaicinājums, bet - kā jau minēju - ja kaut kas mani nav iedvesmojis, tas šai telpā nenokļūs.
Vispār šeit tīri klasisks Bordo blends (garšā jaušams Merlot un Cabernet Sauvignon ), kurā jau tā pēcgaršā sagaidām kafijas notis te ir ( noziedzīgi, piekritu) papildināts ar kafijas aromātu (un garšu) - to varam sajust jau uzreiz pēc vīna ieliešanas glāzē…
Es patiesi sākumā neizpratu, kāpēc tas ticis darīts, jo vīnam nudien ir bagātīga struktūra un brīnišķīgs potenciāls arī bez tādas “palīdzības”, bet tad iedomājos - ir taču kāds, kas tikko sācis ceļojumu šai brīnišķā vīnu pasaulē - šādi vīni noteikti palīdzēs atklāt aromātu un garšu nianses, es (mēs) tomēr izvelēsimies vīnu, kur jāpagaida, jāieklausās, pirms tās ļaujas un atklājas
Bet vēl maā aprakstu telpā varat pārlasīt domas par kafiju
http://www.laitev.lv/params/post/4482103/nespresso---aizraujosi-celojumi-baudot-ikrita-kafiju
Un daudz vīna (kaut vai šie)
http://www.laitev.lv/params/post/4421972/
http://www.laitev.lv/params/post/4473435/vini-un-stasti---vinu-degustacija-via-vino
http://www.laitev.lv/params/post/4485039/hola-espana-1
Te arī par grāmatu, kuras citāts izmantots apraksta sākumā - tur daudz vīna, kafijas, kaisles un… Provansas