Dzirkstoši rozā sniegputenis

Debesis pirms satumšanas iekrāsojās gandrīz ugunssārtas un mūsu glāzēs uzliesmoja dzirkstoši rosé:
PHILIPPE DEVAL CRÉMANT DE LOIRE BRUT ROSÉ

Filipa Duvala un vispār Luāras ielejas kremo, jāatzīst, ir mani favorīti - šķiet, to krāsā, aromātā un garšā greznojas šīs brīnišķīgās Francijas vietas gleznainie piļu dārzi un parki -
krāsas toņi maigi viz kā Luāras upes ņirbošo viļņu plīvurs saulrietā (vai varbūt kādas princeses peņuāra mežģīnes ;)),
šis Luāras kremo smaržo kā rožu ziedlapiņas, kas pēc draiska vējja pārgalvīga pārskrējiena sabirušas augļu traukā - šķēlēs sagrieztas medainas melones šķēles , sulīgi āboli un kārdinoši, gandrīz pārgatavojušies bumbieri
Un garšā jau no Philippe Deval Brut Crémant atpazīstamais kūstošais sviests uz grauzdētas maizes, akāciju medus un lazdu rieksti, rosé versijā nedaudz svaigāki, bet ne saldāki - šeit augļainums, atšķirībā no smaržas, ir tikko nogatavojies, pat nedaudz pikants - tās ir nu jau man nedaudz pazīstamās sarkanās Cabernet Franc vīnogas, kas, izrādās, ir izcilas solistes (apraksta beigās būs saite - ja nu gadījumā ir interesanti palasīt arī par citiem vīniem no Cabernet Franc)
Šim kremo noteikti piestāvēs uzkodas, pie tam visdaudzveidīgākās - ja esat iegādājušies medījuma pastēti, uzklājiet to uz rozmarīna grauzdiņa, ja uz galda ir nobriedis siers, pilnībai atliek pemeklēt kādu burciņu ar vīģu džemu

FRANCOIS MARTENOT CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT ROSÉ
Burgundijas sarkanvīnu valdnieks Pinot Noir un nebēdnīgās Gamay vīnogas (tās pašas, no kurām gatavots pretrunīgo atsauksmju apvītais božolē (Beaujolais)) šajā kremo uzplaukst kā ziedošs augļudārzs… pavasaris uzlūdz uz deju vasaru, savijot svaigas aromāta nianses ar saulē sasilušām garšas notīm.
Maigs, tikko jaušams, sorberta ledus kristālos kūstošs greipfrūts jūtams gan smaržā, gan garšā, pārējā buķete interesanti atšķiras - nāsis sajūt tikko nogatavojušās dārza zemenes un avenes, garšā vairāk persiku samtainums un ābolkūkas karamelizējusies virskārta - te maigais rūgtums nav no sēkliņām, tas ir sajūtas reibinošs izsmalcināts deserts

Pudeles etiķeti grezno iespaidīgs ģērbonis, kas ieinteresē par vīna darītājiem, tā tapšanas procesu un tas viss, ieskaitot arī ražas gadu aprakstus, ir piejams vīndarītavas mājas lapā - apraksta beigās pievienošu saiti - tur patiesi ir interesanti “paviesoties”
Mēs ieradāmies viesos, kad ainava bija rudenīgi pelēka, mājupceļā pirms taksometra ierašanās paguvām apsnigt, izveidot sniega princesi… un mūsu vaigi (un deguni) sārtojās kā Cremánt Rosé ;), un smiekli un sarunas dzirkstīja kā pavasarī

Te varat palasīt par citu dzirkstošā draugu vakarā baudītu PHILIPPE DEVAL kremo:
Šeit par noslēpumaino, daudzveidīgo Cabernet Franc vīnogu VIA VINO degustācijā:
Un te solītais links uz bezgala interesanto FRANCOIS MARTENOT mājas lapu: