Francija glāzē un Itālija šķīvī, un - otrādi

Un absolūti fantastiski, ja ir draugi, kuriem arī tas šķiet aizraujoši - man paveicies, man tādi draugi ir un kādā brīnišķīgā vasaras nogales vakarā, tikpat interesanti, kā sarunas, mūsu glāzēs jautri dzirkstīja (arī) šie dzirkstošie vīni
PHILIPPE DEVAL BRUT CREMANT DE LOIRE AOC

Kremo (cremant) nepieviļ (es gan izvēlos tikai tā Brut vai Brut Rosè versijas), un īpaši esmu iecienījusi tos, kuru vīnogas izaugušas krāšņo dārzu un piļu pārpilnajā Luāras ielejā.
Ak, jau šī tumši zilā etiķete vien - pudelei ar to garām paiet nav iespējams, un tās saturs attaisno izvēli.
Slaidās glāzes vidū gleznaini vijas burbulīšu virtene, virspusē izkārtojoties perfektos putiņu rotājumos, ļoti gaišā, maigā krāsa atgādina safīru.
Līdz ar grauzdēta brioša, minerālu un maigu balto ziedu aromātu, zinātkārajās nāsīs iesitas arī pārgalvīgākie burbulīši, uzburot mūsu lūpās smaidu, pirms tuvinām tām glāzi.
Burbulīši turpina savu deju mutē, draiski pārplīstot uz mēles, atbrīvojot lielisku garšu - arī tajā ir krītainas minerālu nianses, kurās iepūderētas sulīgas persika un spirgtas dzelteno ābolu šķēlītes, un pēc kāda laika parādās arī viegla sēņu nianse.
Palutinām šo kremo un mūsu garšas kārpiņas ar pārsteidzošu kārumu - akāciju ziedu medu ar trifeļu kripatiņām no Itālijas ziemeļiem - tas izcili sader ar cietajiem, nobriedušajiem sieriem un kraukšķīgām grissini nūjiņām, un, protams, ar Philippe Deval Cremant Brut kontrastējošo sausumu.
O, un akāciju ziedus sastopam vēlreiz -
TERRA VIZINA CUVËE EXTRA DRY

Salmu zeltainais itāļu dzirkstošais vīns ir perfekts atspirdzinājums - norasojušās glāzes patīkami veldzē pirkstus un lūpas.
Aromātā uzreiz jūtami akāciju ziedi (kas zina, varbūt sajūtas mulsina iepriekš baudītais medus), gatavi bumbieri un pavisam nedaudz mandeļu.
Toties mandeļu rūgtenums pavisam noteikti dominē šī dzirkstošā vīna garšas sākuma notīs, pēc brītiņa tām pievienojas meloņu un citrusu, īpaši laima, nianses un tad jau arī medaina akācija.
Extra Dry vieglo saldenumu izcili balansē sāļas uzkodas - šeit kā punkts uz “i” iederas čipsi ar jūras sāli un vēl mums ir spēcīgas garšas nogatavināts Cantal siers - ja vēl tā riekstainam sāļumam pievieno pilienu rūgtena vīģu džema, labāku līgavu princim no apburtās zemes (itāliski - terra vizina) grūti iedomāties!
Par vēl kādiem dzirksošiem vakariem varat palasīt šeit:
https://laitev.mozellosite.com/params/post/4325226/dzirkstosie-draugi-no-luaras