Dzirkstošie draugi no Luāras
Apmainīties ar izlasītajām grāmatām, ieteikt tikko noskatītu aizraujošu seriālu, padalīties tuvāku un tālāku ceļojumu iespaidiem - ir tik brīnišķīgi kādā piektdienas vakarā tikties ar draugiem.
Un jauki ir ne tikai uzzināt, kas pa šo laiku noticis katra profesionālajās un ikdienas gaitās, pastāstīt, ko jaunu esi redzējis, uzzinājis, izjutis, bet arī pacienāties ar katra atnestajiem iecienītiem kārumiem un dzirkstošo vīnu- to izbaudīšana un salīdzināšana ir vēl viens sarunu temats - tikpat interesants un aizraujošs kā pārēji.

Šeit divi no tiem - manā uztverē pavisam atšķirīgi viena reģiona dzirkstošie vīni - šampanieša lauku brālēni - Luāras kremāni
Pirmais slaidajās glāzē ielīst
GRATIEN & MEYER CRÉMANT DE LOIRE BRUT

Tā zeltainajā krāsā pavisam nedaudz atviz viegli rozā nianses, burbulīši, kas saveras kārtīgās virtenītēs, ir ļoti maigi un neuzbāzīgi, tie it kā vēlas, lai vairāk baudāt kremāna garšu.
Tā patiesi ir izbaudāma - aromātā sajūtu žāvētu ābolu un bumbieru nianses, kas atkārtojas arī garšā - bet jau vairāk kā svaigiem augļiem, to sēkliņām un tad noslēdzas ar tikko jūtamu medus pēcgaršu.
Bagātīgais vīnogu klāsts, kas piedalījies šī vīna radīšanā (40%, 15% Cabernet Franc, 5% Pinot Noir)
iepriecina arī ar iespēju izvēlēties visdažādākos maltītes “partnerus” - man tas visvairāk garšoja ar grauzdiņiem ar pīles pastēti, nobriedušu sieru un dažādām pildītām olīvām
Jautrs un aizrautīgs kā “kompānijas dvēsele” pasākumā iesaistās
CHATEAU DES COSSÉ
RÉSERVE DU MARGUIS CRÉMANT DE LOIRE BRUT

glāzes pildās ar nedaudz metāliskas nokrāsas, gaišāku kremānu un, pat nepietuvinot to degunam, es gaisā sajūtu sāļas jūras brīzes, svaigu augļu un citrusu aromātu, kam pēc brīža pievienojas kausēta sviesta nianses, kas, kopā ar grauzdētas maizes notīm sajūtams arī garšā.
Burbuļu pērlītes dzirkstī daudz spēcīgāk, lutinot mēli un augslējas, pamazām izgaistot un apskaujot garšas kārpiņas ar svaigu gatavu persiku un nedaudz rūgtenu citronu miziņas un mandeļu niansēm
Un pirksti pasniedzas pēc kāda garduma - šim kremānam no baltajām Chardonnay un Chenin Blanc vīnogām piestāvēs kas patiesi sāļāks un eļļains - olīvas, sāļš krēmsiers uz trausla krekera, ap grissini nūjiņu aptīta vītināta šķiņķa šķēlīte, grauzdētas sālītas mandeles, čipši… un tad noteikti vēl dzirkstošs stāsts, kāds dzirkstošs malks.

Iedvesmojošu stāstu un gardas maltītes piesātināta, dzirkstošā vīna aprebināta, ar jauniegūtu lasāmvielu somā atvados no draugiem un jau ar interesi gaidu nākamo tikšanos , kad dzirkstīs citi stāsti un citi vīni.